Kirskål - ett otyg i trädgården men mumsigt för hamstrar!
Foto & text: Alexandra Strandberg, Zoohyddan's hamstrar & Tina Rosendahl, HofS
Kirskål - Aegopodium podagraria - är ett snabbväxande ogräs som kan ätas både av hamstrar och människor. Växten brukar även kallas för skvallerkål, kers eller svallerkål och plockas med fördel på våren då bladen är mindre beska.
Se till att plocka rätt då kirskål tillhör den flockblommiga familjen där Sveriges tre giftigaste växter ingår; sprängört, odört och vildpersilja. Men den har en alldeles egen form på bladen; två gånger trefingrade med breda, spetsiga och tandade småblad, så den är relativt lätt att känna igen.
Kirskål kan bli upp till 80 cm hög. De bredbladiga bladen är två gånger 3-fingrade med tandad kant. De små vita blommorna sitter samlade i flockar och pollineras framför allt av flugor och skalbaggar. Kirskål breder ofta ut sig i gigantiska bestånd.
Kirskål är vanlig i parker och gamla trädgårdar samt växer gärna i skugga. Växten är kryddig, lite besk och smaken påminner om anis men mycket mildare. Späda blad kan anrättas som kål eller på samma sätt som spenat till stuvning, omelett etc. De är även användbara i sallader och i pesto. Hamstrarna äter dem naturella eller torkade.
Hela växten är ätbar, men stjälkar och äldre blad är beska. Munkar brukade odla kirskål som läkeört och grönsak. Kirskål har en lätt laxerande effekt om man äter för mycket av de stora, mörkare plantorna. Som tur är går kirskål att skörda ända till hösten då det kommer nya små plantor hela tiden. Rot och ovanjordiska delar brukade användas mot värk.
Man kan även plocka ihop flera liter nu på våren, förvälla och frysa in i små portioner. Det går också bra att torka dem.
Källa: Wikipedia, dagsattplocka, skogsskafferiet.se, örtinfo
Kirskål - Aegopodium podagraria - är ett snabbväxande ogräs som kan ätas både av hamstrar och människor. Växten brukar även kallas för skvallerkål, kers eller svallerkål och plockas med fördel på våren då bladen är mindre beska.
Se till att plocka rätt då kirskål tillhör den flockblommiga familjen där Sveriges tre giftigaste växter ingår; sprängört, odört och vildpersilja. Men den har en alldeles egen form på bladen; två gånger trefingrade med breda, spetsiga och tandade småblad, så den är relativt lätt att känna igen.
Kirskål kan bli upp till 80 cm hög. De bredbladiga bladen är två gånger 3-fingrade med tandad kant. De små vita blommorna sitter samlade i flockar och pollineras framför allt av flugor och skalbaggar. Kirskål breder ofta ut sig i gigantiska bestånd.
Kirskål är vanlig i parker och gamla trädgårdar samt växer gärna i skugga. Växten är kryddig, lite besk och smaken påminner om anis men mycket mildare. Späda blad kan anrättas som kål eller på samma sätt som spenat till stuvning, omelett etc. De är även användbara i sallader och i pesto. Hamstrarna äter dem naturella eller torkade.
Hela växten är ätbar, men stjälkar och äldre blad är beska. Munkar brukade odla kirskål som läkeört och grönsak. Kirskål har en lätt laxerande effekt om man äter för mycket av de stora, mörkare plantorna. Som tur är går kirskål att skörda ända till hösten då det kommer nya små plantor hela tiden. Rot och ovanjordiska delar brukade användas mot värk.
Man kan även plocka ihop flera liter nu på våren, förvälla och frysa in i små portioner. Det går också bra att torka dem.
Källa: Wikipedia, dagsattplocka, skogsskafferiet.se, örtinfo