Roborovski - skötsel
Lite information om buren och skötseln i allmänhet
Hälsa
Detta är överlag en frisk art, tumörer förekommer sällan och de utvecklar sällan diabetes. De har dock lättare än andra hamsterarter att drabbas av de neurologiska skadorna spinning och star gazing. Båda orsakar stereotypiska beteenden som är väldigt svåra att få bukt med. Läs mer om burinredning, att inreda buren rätt från start kan i bästa fall motverka att beteendena vid dessa sjukdomar eskalerar alltför mycket.
Hantering
För att robbar ska bli lika tama som övriga dvärghamstrar behöver de mycket kontakt i tidig ålder, så när du fått hem dina ungar är det väldigt viktigt att hålla på med dem ofta. Gärna flera gånger per dag. Ger du dem mycket tid kan de bli väldigt tama och vilja komma upp i din hand, så du inte bara har dem som s.k. "titt-hamstrar". Men, känn dig inte misslyckad om det inte går. Har du två eller fler som bor tillsammans i en stimulerande och välinredd bur mår dina robbar bäst där utan att komma upp till dig i tid och otid om de är obekväma med det.
Burinredning
Ett akvarium eller ett väl ventilerat terrarium är ypperliga burar då man kan ha ett tjockare lager med bottenmaterial i buren vilket gör att hamstern kan utöva sitt naturliga beteende att gräva. Även så kallade Dunaburar är bra dvärghamsterburar. Robbar är mycket aktiva hamstrar och är den arten som har störst behov av att få springa i hjul samt få annan stimulerande inredning. Hjulen bör vara minst 18 cm i diameter., gärna 20 cm. Ha gärna två hjul i buren där två dvärgar bor. Om hamstern har för litet hjul kan den få skador i ryggen. En annan sak att tänka på med hjul är att springytan är täckt och inte har öppna springor eller metallnät där hamstern kan fastna med sina tår.
För att motverka att två robbar som lever ihop börjar bråka, inred buren tätt med många saker. De gillar små hus att sova i och flera stycken, är huset för stort brukar det ratas. Favorithuset blir ofta det som är gjort av en halv kokosnöt. Man bör undvika ett hus som är gjort av plast då det kan bli fuktigt i boet på grund av kondensen som blir när hamstern andas inne i huset. Huset bör vara öppet i botten så att hamstern kan gräva en grop i bottenmaterialet och bygga bo. Ett tips är att lägga in många och långa papprör, så dessa kvicka små hamstrar snabbt kan gömma sig och springa undan från varandra om det uppstår lite tjafs. På så sätt kan man ofta förhindra att det leder till bråk.
Man kan ha olika bottenmaterial till sina hamstrar. Vanligt förekommande är aspspån (t.ex. Millamore), alspån, papperspellets, torv-strö, torv-mix, hampaströ m.m. Robbarna gillar att gräva i olika bottenmaterial och även i sand, så ha gärna extra stora sandbad eller en hel sektion i buren med sand i.
Dvärghamstrar tycker om att klättra lite smått så man måste se till att buren inte inreds så det inte är för högt så de kan ramla ner och slå sig. Inred även så att de inte når upp till galler/nättaket, börjar de klättra där kommer de garanterat att ramla ned. Ha sandbad med finkornig sand där de kommer att rulla sig och därmed tvätta sin päls. Glas eller keramik är bra material till sandbaden. Om de väljer att använda sandbadet som toalett så kan man ställa in ett till bad så hamstern kan bada i det istället, så två sandkar är att föredra. Robbar är renliga och brukar vara duktiga på att kissa i sanden istället för i bottenströet. Vissa hamstrar väljer även att boa i sandbadet, det kan även då vara lämpligt att ställa in ytterligare ett sandbad till hamstern.
Alla hamsterarter har ett starkt behov av att bygga bo och vill ha rikligt med bomaterial, detta kan vara rivet toalettpapper, extra fint och mjukt hö, m.m. Tillgången till bomaterial av långa strukturer finns reglerat i Jordbruksverkets föreskrifter L80 - villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby.
"6§ Kaniner, guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, brunråttor och möss ska ha bomaterial med långa strukturer så att det kan flätas samman. Allmänna råd till 8 kap. 16§ Flätbart bomaterial bör bestå av halm, hö, träull, rivet papper eller dylikt." SHS rekommenderar rivet toalettpapper i första hand.
OBS! Man ska aldrig ge hamstern så kallad hamstervadd! Detta är skadligt för hamstern, då den kan kvävas och även fastna i detta och i värsta fall dö.
Skötsel
Bottenmaterialet behöver bytas regelbundet, om man punktstädar några gånger i veckan behöver bottenmaterialet i sin helhet inte bytas ut lika ofta. Spara gärna lite gammalt strö att strössla ovanpå det nya, för att behålla lite av hamstrarnas bekanta doft i dess revir. När du byter bottenmaterial, passa också på att byta plats på inredningen. Detta verkar denna spralliga och nyfikna art tycka om, då får de stimulans och upptäcker gärna sin nya miljö.
Det är utmanande att klippa de små robbarnas klor, så ha gärna material i buren som slipar ned klor; terrakotta och sten. Stenar ska vara många och små om de ligger ovanpå ströet, är de tunga behöver de vara så pass stora att de kan stå på botten och så fyller man upp med ströet runt om. Annars händer det tyvärr att hamstrarna gräver sig in under stenen och kläms ihjäl. Detta gäller även stora och tunga sandbad.
Det är lag i Sverige på att dvärghamstrar ska ges en chans att bo med en artfrände, så köp minst två när du skaffar dig dvärghamstrar.
Oftast trivs hamstrarna bra ihop. Ibland uppstår allvarliga bråk då hamstrarna biter varandra och då måste de säras på. Seriösa uppfödare hjälper till med rådgivning och omplacering om det skulle vara så att hamstrarna börjar bråka så de måste säras på. Det går naturligtvis också bra att låta hamstrar som inte kan bo tillsammans få bo i varsin bur i närheten av varandra. Även om de inte bor tillsammans har de glädje av att höra och lukta att det finns andra hamstrar i närheten.
Våra uppfödare ger dig som köpare vidare skötselråd och svarar på alla dina frågor, så din hamster får de allra bästa förutsättningarna till ett bra och stimulerande liv.