Pumpa till hamster?
Ja, hamstrar och gerbiler kan äta såväl fruktköttet som fröerna - givetvis i måttliga mängder. Även skalet på vissa tunnskaliga pumpasorter, typ butternut, är ätligt om man skär tunna skivor.
Pumpa tillhör familjen gurkväxter och är proppad med betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin som är bra för matsmältning och hud.
Man kan äta alla pumpor men de rena dekorationspumporna är de som smakar minst bra.
Pumpa har ganska lång hållbarhet. På uppskuren eller delad pumpa bör man ta ur kärnorna, torka av ytan lätt med hushållspapper och svep in i plastfolie och förvara i kylen. På så vis kan pumpan hålla i ett par veckor, men håll koll och skär bort dåliga ytor och byt plastfolie då och då.
Det går även utmärkt att frysa pumpa och man kan koka ner den till en puré utan kryddning och frysa ner i lagom portionsstorlek i isbitsformar. När pumpa-”isbitarna” är genomfrusna kan man slå ut dem ur formarna och förvara i en burk eller fryspåse i frysen.
Pumpafrön kan ges färska, man kan rosta dem i ugnen på 100 graders värme i ca en timme eller så kan man låta dem "självtorka".
Faktan kommer från Landleys kök. Mer utförlig artikel, där man kan läsa om de olika pumpasorterna här: https://www.landleyskok.se/recept/host-halloween-och-pumpor
(Artikeln tidigare publicerad 2019 i Svenska Hamstersällskapets grupp endast för medlemmar)
Pumpa tillhör familjen gurkväxter och är proppad med betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin som är bra för matsmältning och hud.
Man kan äta alla pumpor men de rena dekorationspumporna är de som smakar minst bra.
Pumpa har ganska lång hållbarhet. På uppskuren eller delad pumpa bör man ta ur kärnorna, torka av ytan lätt med hushållspapper och svep in i plastfolie och förvara i kylen. På så vis kan pumpan hålla i ett par veckor, men håll koll och skär bort dåliga ytor och byt plastfolie då och då.
Det går även utmärkt att frysa pumpa och man kan koka ner den till en puré utan kryddning och frysa ner i lagom portionsstorlek i isbitsformar. När pumpa-”isbitarna” är genomfrusna kan man slå ut dem ur formarna och förvara i en burk eller fryspåse i frysen.
Pumpafrön kan ges färska, man kan rosta dem i ugnen på 100 graders värme i ca en timme eller så kan man låta dem "självtorka".
Faktan kommer från Landleys kök. Mer utförlig artikel, där man kan läsa om de olika pumpasorterna här: https://www.landleyskok.se/recept/host-halloween-och-pumpor
(Artikeln tidigare publicerad 2019 i Svenska Hamstersällskapets grupp endast för medlemmar)